kury nioski

kurynioski4.jpg

Barwa żółtka w jajku


Od czego zależy barwa żółtka w jajkach kur niosek?


Gdy hodujemy kury nioski we własnym gospodarstwie, należy przede wszystkim pamiętać, że dla klienta bardzo ważna jest barwa żółtka. To właśnie zadecyduje, czy klient przekona się do jaj oferowanych przez nas, czy też kupi je gdzie indziej.

Kiedy zaś rozbijamy jajko, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na to jakiego koloru jest żółtko. Jeżeli ma kolor bladożółte, to raczej zniechęca nas do spożycia go. Podobnie jest też, kiedy barwa ta jest zbyt intensywna. Z tej właśnie przyczyny bardzo ważne jest aby sprzedawane przez nas jajka na targowisku nie tylko kury nioski barwa żółtkamiało odpowiednie oznakowanie, ale także, a może przede wszystkim apetycznie prezentowało się na patelni czy talerzu. To zapewni nam, że klient wróci do nas kolejny raz robiąc zakupy. A nam nasza hodowla kur niosek przyniesie więcej zadowolenia i... pieniędzy.

Gdy hodujemy kury nioski we własnym gospodarstwie, należy przede wszystkim pamiętać, że dla klienta bardzo ważna jest barwa żółtka. To właśnie zadecyduje, czy klient przekona się do jaj oferowanych przez nas, czy też kupi je gdzie indziej.

 
Kiedy zaś rozbijamy jajko, w pierwszej kolejności zwracamy uwagę na to jakiego koloru jest żółtko. Jeżeli ma kolor bladożółte, to raczej zniechęca nas do spożycia go. Podobnie jest też, kiedy barwa ta jest zbyt intensywna. Z tej właśnie przyczyny bardzo ważne jest aby sprzedawane przez nas jajka na targowisku nie tylko miało odpowiednie oznakowanie, ale także, a może przede wszystkim apetycznie prezentowało się na patelni czy talerzu. To zapewni nam, że klient wróci do nas kolejny raz robiąc zakupy. A nam nasza hodowla kur niosek przyniesie więcej zadowolenia i... pieniędzy.

Gdzie szukać barwników


W przyrodzie jednym z najbardziej rozpowszechnionych barwników jest luteina, jest to żółty barwnik należący do karotenoidów, będący pochodną ß-karotenu. Jest on najbardziej widoczny jesienią, bo nadaje liściom żółty kolor. Zeaksantyna również występuje powszechnie w naturze i stanowi niemal 30 proc. barwników w kukurydzy i glutenie kukurydzianym. W tych materiałach paszowych znajduje się jeszcze kryptoksantyna i zeinoksantyna, w ilościach odpowiednio 10 proc. i 5 proc.

Trzeba pamiętać, że to jaka jest zawartość barwników karotenoidalnych w kukurydzy jest bardzo zmienna, przede wszystkim pod względem proporcji luteiny do zeaksantyny. Dlatego też ziarna kukurydzy mają różną skuteczność barwienia. W lucernie za to także można znaleźć pochodne wiolaksantyny i neoksantyny, ale problem jest w tym, że są one źle przyswajane przez zwierzęta.

Zdolność barwienia przez ksantofile jest przede wszystkim ograniczona utrudnieniem przenikania ich przez tzw. barierę jelitową. Jeśli chodzi o zawartość naturalnych ksantofili, to najwięcej występuje ich w mączce z nagietka, bo aż 5400 mg/kg. W koncentracie z lucerny tego barwnika jest ok. 1000 mg/kg, w glutenie kukurydzianym ? 300 mg/kg, w kukurydzy i paszy glutenowej ? 5 mg/kg.

Kury mają zdolność do częściowego metabolizowania karotenoidów. Potem przenoszone są one do jaja, ale ich koncentracja jest niewielka. Zawartość karotenoidów w paszach dla kur niosek maleje wraz z ich przechowywaniem. Poza tym na ich zmniejszanie mają wpływ także warunki środowiskowe. Wykazano że już po miesiącu magazynowania kukurydzy zawartość karotenoidów zmniejsza się o 2?5 proc., dużo szybciej proces ten zachodzi w przypadku mączki z lucerny lub gotowej już mieszanki paszowej. Proces ten możemy zahamować, stosując do paszy dla kur niosek dodatek w postaci antyoksydantów.

Naturalne barwniki posiadają bardzo różne zdolności barwienia.  Składają się na nie to jak szybko dany barwnik będzie strawiony, następnie stabilność oraz to jaka jest jego możliwość kumulowania się w organizmie kury nioski. Na przykład wiolaksantyna, która występuje w dość dużej ilości np. w lucernie a nie posiad w ogóle zdolności barwiących. Luteina zaś charakteryzuje się dużo mniejsza przyswajalnością niż zeaksantyna. Najwyższą skuteczność mają ksantofile w kukurydzy i w paszy glutenowej. Mączka z nagietka, choć zawiera bardzo dużo ksantofili, barwi także bardzo słabo.

Barwa żółtka


W praktyce do oceny stopnia zabarwienia używa się skali Roche'a od 0 do 15. Najniższa z tych wartości to żółtka praktycznie bezbarwne, najwyższa oznacza żółtka jaj koloru czerwonego. Do mieszanek pasz dla kur niosek używa się dodatki, barwniki naturalne lub też  syntetyczne. Chodzi tu przede wszystkim o karotenoidy, zwane też ksantofilami, które są rozpuszczalne w tłuszczach i przenoszone są do pęcherzyków jajowych w ten sam sposób co tłuszcze. Zabarwienia zależą od tego jakiego rodzaju i w jakiej ilości zostały użyte ksantofilie, ponieważ każdy z nich ma inną i przynależną tylko jemu zdolność do barwienia.

Aby otrzymać barwniki czerwone należy zastosować jako podstawę ksantofile żółte, które same pwodują zabarwienie maks. 12 (wg skali Roche'a), ale co jest bardzo istotne kiedy zastosujemy je łącznie z karotenoidami czerwonymi, możemy osiągnąć zabarwienia najwyższe- 15 w skali Roche'a.

Kiedy w jajach żółtko ma barwę żółtą lub żółtopomarańczową jest wtedy najbardziej poszukiwane przez konsumentów. Kiedy kury nioski zjadają rośliny z rodziny krzyżowych żółtko bywa koloru zielonkawego. Żółtko ma kolor brązowawy wtedy gdy kury nioski karmimy śrutą bawełnianą lub podajemy niektóre leki, tak jak w wypadku barwy szarej gdy podamy kurze chlorotetracyklinę. Gdy w nadmiarze podamy kurom barwniki czerwone doprowadzimy do tego, że żółtko jaja będzie miała kolor różowy.

Także w wypadku niewłaściwego dobrania syntetycznych barwników, dotyczy to przede wszystkim takich, co mają dużą zdolność rozpuszczania się w tłuszczach ? co sprawia że łatwiej przedsotają się do żółtka możemy doprowadzić do niepożądanego zabarwienia. Aby uzyskać lepsze zabarwienie żółtka przy niewielkim podaniu barwnika należy pamiętać o dodaniu do paszy dla kur niosek tłuszczy, zwłaszcza nasyconych kwasów

KuryNioski.pl na podstawie Rafał Leroch, Farmer 19/2007

reklama