Klasy jaj i kodowanie jaj
Wyróżniamy następujące klasy jaj:
klasa A ? to jaja świeże; mające czystą, nie uszkodzoną skorupką; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może przekraczać 6 mm zaś białko powinno być przezroczyste i klarowne;
klasa dodatkowa A-Ekstra, tylko dla jajek klasy A nie starszych niż 7 dni od dnia pakowania; wysokość komory powietrznej jaja klasy A nie może być większa niż 4 mm
klasa B ? jaja utrwalone lub drugiej klasy; wysokość komory powietrznej jaja klasy B nie może przekraczać 9 mm;
klasa C ? jaja nie sortowane, dla przemysłu;
Kodowanie jaj kur niosek na skorupce:
Kodowane są tylko jaja klasy A przeznaczone do handlu detalicznego.
Jaja te muszą być oznaczone na skorupie numerami wyróżniającymi.
Numer na skorupce jaja kury nioski składa się z kodu systemu chowu, kodu państwa oraz oznaczenia zakładu.
Kod systemu hodowli jest to kod tzw. systemu utrzymania kur. I tak wyróżniamy:
0 ? jaja z produkcji ekologicznej
1 ? jaja z chowu na wolnym wybiegu
2 ? jaja z chowu ściółkowego
3 ? jaja z chowu klatkowego
Następnym oznaczeniem na jajku jest kod państwa członkowskiego Unii Europejskiej (np. PL) w której zarejestrowany jest zakład.
W następnej kolejności na jajku jest oznaczenie zakładu (tzw. weterynaryjny numer identyfikacyjny) składają się na niego:
- kod województwa (dwie cyfry)
- kod powiatu (dwie cyfry)
- kod zakresu działalności (dwie cyfry)
- kod firmy w danym powiecie (dwie cyfry)
Jaja klasy B i C.
na skorupkach jaj klasy B nie chłodniczych i nie utrwalonych umieszcza się literę B w kole o średnicy co najmniej 12 mm;
na skorupkach jaj klasy B chłodniczych (tzn. schłodzonych w pomieszczeniach o temperaturze 5 °C) umieszcza się trójkąt równoboczny o długości boku co najmniej 10 mm;
na skorupkach jaj klasy B utrwalonych (w mieszaninie gazów różniącej się od składu atmosferycznego powietrza) umieszcza się romb o przekątnych 16 i 7 mm;
na skorupkach jaj klasy C umieszcza się literę C w kole o średnicy co najmniej 12 mm;
Klasyfikacja jaj według wagi
Od 1 sierpnia 1996 roku jaja spożywcze klasy A klasyfikowane są według wagi. Waga najczęściej określona jest na opakowaniu.
Wyróżniamy następujące klasy jaj kur niosek:
XL ? bardzo duże: 73 g i więcej
L ? duże: od 63 g do 73 g
M ? średnie: od 53 g do 63 g
S ? małe: poniżej 53 g
KuryNioski.pl