kury nioski

kurynioski7.jpg

Kury nioski potrzebują sodu


Sód jest bardzo ważnym pierwiastkiem potrzebnym dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ptaków. Niestety zarówno niedobór jak i jego nadmiar powoduje zaburzenia funkcjonowania organizmu ptaków. Dodatkowo sód sprawia prawidłową mineralizację kości i skorup jaj. Co powoduje niedobór sodu? Przede wszystkim pogarsza funkcjonowanie gospodarki wodnej, a także może przyczynić się do wolniejszego lub nawet całkowitego zahamowania wzrostu drobiu, obniża nieśność kur niosek, zmniejsza elastyczność tkanki podskórnej i wytrzymałość kości. Ponadto niedobór sodu powoduje utratę pobudliwość komórek, zaburzenia w funkcjonowaniu układu hormonalnego oraz nerwowego a także spadek ciśnienia.

Niedobór sodu prowadzić może także do kanibalizmu i znacznej nerwowości. Nadmiar sodu powoduje z kolei zatrucia, wodniste odchody a także wyciek z otworów nosowych. Znacznie pogarsza to warunki higieniczne w kurniku. Powoduje to także zmniejszone pobieranie paszy przez kury nioski. Nadmiar sodu powoduje także większej nerwowości, wzrostu ciśnienia tętniczego oraz odwodnienia organizmu kury. Żeby ustrzec się przed nadmiarem czy wręcz zatruciem solą trzeba zapewnić ptakom stały, nieograniczony dostęp do wody pitnej.

Sód możemy podawać kurom w postaci zwykłej soli kuchennej, kwaśnego węglanu sodu. Pierwiastek ten jest dość szybko przyswajany z przewodu pokarmowego. Poza tym sód występuje także w nasionach soi, rzepaku, bobiku (jednak w ilościach które nie zaspokajają zapotrzebowania kur). Sól zwierają także mączki rybne. Należy także pamiętać, że dla zapewnienia równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie kur istotny jest nie tylko poziom sodu, ale także jego stosunek do chloru i potasu (1:2:1). Zapotrzebowanie dla kur niosek wynosi 0,14-0,17proc. W kilogramie paszy dla kurcząt powinno się znaleźć 1,6g sodu (0,16 proc.).(Jamroz, 2006)

Źródło: Farmer 27-11-2014 10:29